Konferencja, szkolenie, a może wystawny bankiet firmowy? To tylko niektóre wydarzenia, gdy sprawdzi się profesjonalny catering!
W biznesie liczy się dobry wizerunek, który kreowany jest przez szereg różnych czynników. Wśród nich znajdują się również tak prozaiczne kwestie jak catering zamówiony na eventy firmowe.
W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:
- Na czym dokładnie polega catering dla firm?
- Kiedy warto zdecydować się na catering?
- Jak wybrać najlepsze menu na różne wydarzenia?
- Jak znaleźć sprawdzoną firmę cateringową?
Spis Treści
Na czym dokładnie polega catering dla firm?
Catering to nazwa usługi gastronomicznej, która polega na dostarczeniu uprzednio przygotowanych dań we wskazane przez klienta.
Aktualnie catering może posiadać różne odmiany – to catering dla szkół i przedszkoli, catering dietetyczny (dieta pudełkowa) czy też catering na różne eventy, który cieszy się największą popularnością.
Zewnętrzne firmy prowadzące catering kierują swoje usługi zarówno do klientów indywidualnych, jak również biznesowych – firm działających w różnych branżach.
Firmy bardzo często wybierają catering na różne wydarzenia, aby zapewnić w ten sposób swoim gościom wyjątkową obsługę – zarówno ona co dzień, jak również na te prestiżowe eventy, w których może uczestniczyć nawet po kilkaset osób
Kiedy warto zdecydować się na catering?
Catering firmowy to doskonała propozycja na wiele różnych wydarzeń, aby zapewnić ich uczestnikom najlepszą obsługę pod kątem gastronomicznym.
Catering zamówić można na:
- akcje promocyjne
- bankiety
- imprezy integracyjne
- imprezy świąteczne – z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia
- konferencje
- lunche biznesowe
- przerwy kawowe
- otwarcia obiektów
- pikniki firmowe
- sympozja
- szkolenia
- i innego rodzaju wydarzenia
Zatem firma świadcząca catering może zagwarantować swoim klientom swoje usługi podczas różnego rodzaju wydarzeń – to właśnie wtedy będzie można zasmakować w jej wyśmienitych przekąskach, a także innego rodzaju daniach, które mogą być także serwowane przez kelnerów!
Jak wybrać najlepsze menu na różne wydarzenia?
Firmy cateringowe mogą zaproponować swoim klientom wyśmienite doznania kulinarne – w ich menu można znaleźć wiele interesujących propozycji, które będą mogły sprawdzić się na każdą okazję.
W menu firm specjalizujących się w cateringu znaleźć można między innymi pyszne dania zaliczane do kuchni polskiej, ale również takie, które reprezentują kuchnie innych krajów całego świata, na przykład kuchni włoskiej, greckiej, hiszpańskiej czy japońskiej.
Podczas wydarzeń serwowane mogą być różnorodne przekąski na słodko i na słono – najczęściej w formie tak zwanego stołu szwedzkiego. Natomiast w trakcie bardziej prestiżowych imprez catering może mieć już postać pełnego obiadu dwudaniowego czy też kolacji, które serwowane są do stolików.
Przy doborze odpowiedniej oferty firmy cateringowej warto zadbać o to, aby jej menu było zróżnicowane i mogło przypaść do gustu każdemu z uczestników wydarzenia.
Przykładowe menu cateringowe można znaleźć na stronach internetowych firm.
Jak znaleźć sprawdzoną firmę cateringową?
Aktualnie na polskim rynku działa wiele firm prowadzących catering. Czym warto kierować się przy wyborze tej najlepszej?
Catering dla firm powinien cechować się przede wszystkim profesjonalną i kompleksową obsługą – szeroki wybór wyśmienitych dań przygotowanych z najlepszych składników, estetyczna prezentacja potraw, terminowość realizacji zlecenia, wysoka jakość obsługi klienta – to wszystko ma bardzo duże znaczenie.
Warto także zaznaczyć, że firmy oferujące catering mogą zaproponować swoim klientom dostęp do innego rodzaju usług, wśród których znajdują się między innymi:
- wynajem mebli eventowych – stół, krzeseł, ław, namiotów gastronomicznych na wydarzenia plenerowe
- wynajem dekoracji i wystrój sal i stołów – obrusy, serwery, świece, kwiaty i inne
- oprawa nagłośnieniowa i oświetleniowa podczas wydarzenia
- atrakcje na eventy – drink bar, fontanna czekoladowa, stół biesiadny, pokazy sztucznych ogni i inne
Artykuł powstał we współpracy z firmą Gastro-Tour-Serwis z Niepołomic położonych niedaleko Krakowa.