Fettuccini, cannelloni, tagliatelle a może konwencjonalne spaghetti? Jaki makaron znajdziemy na talerzu, zamawiając we włoskiej restauracji pastę, pod nic niemówiącą nam nazwą? Warto wiedzieć, czym różnią się pomiędzy sobą różne rodzaje makaronów. Które mają nadzienie, a które są przygotowywane ze smakowitymi sosami – niekoniecznie mięsnymi.
Spis Treści
Makaron suchy
Makaronem suchym o okrągłym kształcie pochodzącym z Sycylii jest anelli. Po włosku słowo to oznacza pierścień i rzeczywiście sam makaron ma kształt okrągłego pierścionka. Takie pierścienie makaronowe powstają poprzez nacinanie wydrążonych rurek makaronowych na długości i średnicę około pół cala. Same rurki makaronowe to najczęściej cannelloni, czyli manicotti. Makaron ten występuje w postaci dużych wydrążonych tub o średnicy około 2,5 cm oraz długości od 7,5 do 10 cm. Cannelloni można wypełnić farszem mięsnym lub warzywnym. Podobnie traktujemy conchiglie, czyli makaron w kształcie muszli.
W Rzymie i na Sycylii popularny jest makaron bucatini, którego nazwa wzięła się od słowa „buco” oznaczającego po włosku dziurę. Przez środek makaronu przebiega niewielka dziurka. Na pierwszy rzut oka przypomina spaghetti, ale jest od niego grubszy. Stosuje się go w regionalnej kuchni włoskiej i może być spożywany nawet na surowo.
Owalnym, wąskim makaronem występującym na południu Włoch jest bavette. Przypomina swoim kształtem spłaszczone spaghetti. Jego długość to od 1,4 do 1,8 mm. Gotuje się go około 6 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Można podawać bavette z sosami lub jako dodatek do mięs, warzyw i serów.
Świetnie w towarzystwie sosów mięsnych, zapiekanek ze szpinakiem i z innymi warzywami sprawdzają się makarony farfalle, inaczej kokardki. Do podobnych dań możemy dodać makaron fettuccine – długie wstążki, pappardelle – grube wstążki, czy fusilli – świderki i penne – w kształcie skośnej rurki. Typowym włoskim makaronem stosowanym w zupach, sosach i do potraw mięsnych lub wegetariańskich jest tagliatelle.
Z klasycznego ciasta makaronowego we Włoszech produkuje się również makaron Gnocchi, podobny kształtem i rozmiarem do polskich kopytek i również podawany z sosem mięsnym. Makaron lasagne to prostokątne, płaskie płaty makaronowe, z których robi się zapiekankę mięsną z sosem beszamelowym. Włoskim, cienkim, owalnym makaronem, który dorównuje długością spaghetti, ale stosowany jest głównie do zup, jest capellini, co oznacza włosy anioła.
Makaron nadziewany
Wśród makaronów z gatunku nadziewanych najczęściej w restauracjach włoskich dostępna jest pasta ravioli i tortellini. Niemniej są i inne makarony z nadzieniem, czego przykładem jest agnolotti. To odmiana makaronu z Piemontu, która dosłownie oznacza „kapelusz księdza”. Pierożki mają półokrągły kształt i wiele rodzajów smakowitego nadzienia.
Popularne nadziewane tortellini, w formie niewielkich pierożków, ma bliźniaczy makaron capelletti, pochodzący z Modeny, o kształcie kapelusików.
Dania główne i dodatki
Makarony, czyli z włoskiego pasta, mogą być podawane do zup, sosów, jako danie główne lub dodatek do mięs. Stanowią podstawę wielu dań kuchni włoskiej, choć wykorzystywane są w kuchniach właściwie z całego świata.
Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz. |