To danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na romantyczną kolację. Jeśli znudziły Ci się zwykłe kotlety, zrób proste i przepyszne roladki z indyka zapiekane z serem mozzarella i awokado. Krucha szynka dojrzewająca w ziołach, dojrzałe awokado, oliwki, aromatyczne suszone pomidory i rozpływają się w ustach ser mozzarella pozwolą Ci się przenieść w południowe klimaty. Oto przepis!
Roladki z indyka z piekarnika z mozzarellą i awokado
- Trudność przygotowania potrawy: umiarkowane
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: obiad lub kolacja
Składniki na roladki z indyka z piekarnika z mozzarellą i awokado:
- około 500 g średniej wielkości piersi z indyka (opcjonalnie można wykorzystać pierś z kurczaka)
- 12 plastrów dojrzewającej szynki w ziołach
- 100 g sera mozzarella
- 1 dojrzałe awokado
- 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 8 sztuk zielonych oliwek bezpestkowych (jeśli lubisz bardziej intensywny smak, zamień na kapary)
- liście świeżej bazylii
- 4 łyżeczki masła czosnkowego (jeśli nie masz gotowego, utrzyj masło z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku)
- sól
- czarny pieprz mielony
- łyżka stołowa oleju rzepakowego lub kokosowego
- potrzebne będą metalowe szpilki do mięsa lub wykałaczki (ewentualnie sznurek, jak do gołąbków)
Sposób przygotowania zapiekanych roladek z indyka:
- Mięso z indyka oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na 4 równe części. Kawałki mięsa włóż do woreczka śniadaniowego lub zawiń w folię spożywczą, a następnie rozbij tłuczkiem na kotlety. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół lub termoobieg). Naczynie żaroodporne dokładnie wysmaruj tłuszczem.
- Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a pozostały miąższ bez skórki pokrój w długie, cienkie paski.
- Każdą z oliwek przekrój na pół.
- Ser mozzarella pokrój w paski.
- Na każdym z powstałych kotletów ułóż małą kostkę masła czosnkowego, 2 sztuki suszonych pomidorów, 2 kawałki zielonych oliwek, kawałek awokado i sera mozzarella. Dodaj kilka listów świeżej bazylii lub użyj suszonej, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie zwiń w ruloniki. Powstałe roladki zawiń w cienkie plastry szynki dojrzewającej i całość zepnij metalowymi szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.
- Gotowe roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez około pół godziny aż się zarumienią.
Nadziewane serem mozzarella i awokado roladki z indyka zapiekane w piekarniku najlepiej smakują z zieloną sałatą, sosem winegret oraz pomidorkami koktajlowymi. Podczas romantycznej kolacji świetnie smakują z białym winem wytrawnym lub półwytrawnym. Smacznego!
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |