Pomysł na obiad: roladki z indyka z piekarnika z mozzarellą i awokado:

Pomysł na obiad: roladki z indyka z piekarnika z mozzarellą i awokado:

Aktualności

To danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na romantyczną kolację. Jeśli znudziły Ci się zwykłe kotlety, zrób proste i przepyszne roladki z indyka zapiekane z serem mozzarella i awokado. Krucha szynka dojrzewająca w ziołach, dojrzałe awokado, oliwki, aromatyczne suszone pomidory i rozpływają się w ustach ser mozzarella pozwolą Ci się przenieść w południowe klimaty. Oto przepis!

Roladki z indyka z piekarnika z mozzarellą i awokado

  • Trudność przygotowania potrawy: umiarkowane
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad lub kolacja

Składniki na roladki z indyka z piekarnika z mozzarellą i awokado:

  • około 500 g średniej wielkości piersi z indyka (opcjonalnie można wykorzystać pierś z kurczaka)
  • 12 plastrów dojrzewającej szynki w ziołach
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 dojrzałe awokado
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 8 sztuk zielonych oliwek bezpestkowych (jeśli lubisz bardziej intensywny smak, zamień na kapary)
  • liście świeżej bazylii
  • 4 łyżeczki masła czosnkowego (jeśli nie masz gotowego, utrzyj masło z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku)
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • łyżka stołowa oleju rzepakowego lub kokosowego
  • potrzebne będą metalowe szpilki do mięsa lub wykałaczki (ewentualnie sznurek, jak do gołąbków)

Sposób przygotowania zapiekanych roladek z indyka:

  1. Mięso z indyka oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na 4 równe części. Kawałki mięsa włóż do woreczka śniadaniowego lub zawiń w folię spożywczą, a następnie rozbij tłuczkiem na kotlety. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół lub termoobieg). Naczynie żaroodporne dokładnie wysmaruj tłuszczem.
  3. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a pozostały miąższ bez skórki pokrój w długie, cienkie paski.
  4. Każdą z oliwek przekrój na pół.
  5. Ser mozzarella pokrój w paski.
  6. Na każdym z powstałych kotletów ułóż małą kostkę masła czosnkowego, 2 sztuki suszonych pomidorów, 2 kawałki zielonych oliwek, kawałek awokado i sera mozzarella. Dodaj kilka listów świeżej bazylii lub użyj suszonej, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie zwiń w ruloniki. Powstałe roladki zawiń w cienkie plastry szynki dojrzewającej i całość zepnij metalowymi szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.
  7. Gotowe roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez około pół godziny aż się zarumienią.

Nadziewane serem mozzarella i awokado roladki z indyka zapiekane w piekarniku najlepiej smakują z zieloną sałatą, sosem winegret oraz pomidorkami koktajlowymi. Podczas romantycznej kolacji świetnie smakują z białym winem wytrawnym lub półwytrawnym. Smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments